T Aktywna Złotoryja
Nowoczesne formy ruchu zyskują w Polsce coraz większą popularność. Są w naszym kraju regiony, w których szczególnie dba się o ich rozwój. Do takich regionów należy z pewnością Złotoryja.

Okazuje się, że miasto znane dotąd głównie poszukiwaczom cennego kruszcu, jest także niezwykle aktywne i usportowione. Złotoryja jest jednym z niewielu miast w Polsce, gdzie odbywają się cyklicznie kursy doszkalające na Instruktorów Nordic Walking oraz Gymstick, które prowadzi Międzynarodowy Instruktor Nordic Walking i Gymstick oraz Instruktor Szkoleniowiec fundacji Aktywni – Paulina Ruta-Kaczmarska. Na kursy przyjeżdżają zainteresowani nowoczesnymi formami ruchu z całego kraju. Oprócz kursów odbywają się tam zajęcia cykliczne Nordic Walking i Gymstick. Ich celem  jest propagowanie zdrowego stylu życia, ale przede wszystkim nowoczesnych form ruchu, jakimi są  Nordic Walking i Gymstick.
Na terenie Złotoryi odbywają się również spektakularne akcje popularyzujące nowoczesne formy ruchu. Jedną z nich było tegoroczne „Powiatowe Lato z Nordic Walking” – cykl marszów zorganizowanych w każdej z gmin powiatu złotoryjskiego. Uczestniczy imprezy za każdym razem mieli do pokonania 10-kilometrową trasę, wiodącą przez tereny powiatu.

Złotoryja to wyjątkowo aktywne miasto. Na jego terenie działa około 40 organizacji społeczno- kulturalnych i sportowych. Co roku wzrasta kwota środków finansowych przeznaczonych przez Urząd Miejski w Złotoryi na działalność klubów i organizacji pozarządowych na realizację zadania „ Sport dzieci i młodzieży, rekreacja” W roku 2008 Burmistrz Miasta przeznaczył na ten cel 170 tysięcy złotych, a w roku 2009 jest to 200 tysięcy złotych.
Kluby, które otrzymały dofinansowanie z Urzędu Miejskiego na poszczególne zadania to:
1. Klub Strzelecki „AGAT”
2. Złotoryjskie Towarzystwo Akrobatyczne „AURUM”
3. Kaczawski Klub Siatkarski „Ren- But”
4. Ognisko- Towarzystwo Krzewienia Kultury Fizycznej „Asklepios”
5. Złotoryjski Klub Sportowy „Górnik Złotoryja”
6. Klub Żeglarski „Reda”
7. UKS „Kosynier”
8. Międzyszkolny Klub Sportowy „Aurum”
9. Klub Piłki Halowej „Lider”
10. Uczniowski Ludowy Klub Sportowy „Ursus”
11. Komenda Hufca Związku Harcerstwa Polskiego w Złotoryi
12. Uczniowski Ludowy Klub Sportowy „Baszta Złotoryja”
13. Uczniowski Ludowy Klub Sportowy „ Skarbek”
14. Złotoryjskie Towarzystwo Tenisowe
Wśród wielu imprez sportowo – rekreacyjnych zrealizowanych przez Gminę Miejską Złotoryja na szczególną uwagę zasługują organizowane corocznie podczas Dni Złotoryi „Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Płukaniu Złota”. Regulamin zawodów jest zgodny z Regulaminem określonym przez Światową Federację Płukarzy Złota, której członkiem jest również złotoryjskie bractwo. Światowa Federacja Płukarzy Złota powierzyła Złotoryi organizację Mistrzostw Świata w Płukaniu Złota w 2011 roku.
Bardzo ważnym wydarzeniem, odbywającym się corocznie w Złotoryi, jest „Bieg Uliczny o Memoriał Tadeusza Pietroszka”. Celem imprezy jest propagowanie biegania jako formy czynnego wypoczynku i rekreacji ruchowej.
Wśród imprez cyklicznych odbywających się w Złotoryi wymienić należy również:
1. Plażowe Mistrzostwa Złotoryi w Piłce Siatkowej (ZOKiR)
2. Mistrzostwa Złotoryi w zawodach STRONG MAN
3. Puchar Sudetów w Płukaniu Złota
4. Liga Halowej Piłki Noznej (Turniej Mikołajkowy)
5. Mityng Lekkoatletyczny „Złota Jesień”
6. Strażacki Turniej Wielkiego Szlema
7. Złotoryjska Amatorska Liga Osób Niepełnosprawnych
8. Wyścigi Kolarskie:
- Międzynarodowy Wyścig Kolarski „Szlakiem Grodów Piastowskich”
- Ogólnopolski Wyścig Kolarski Masters
- Mistrzostwa Polski w Kolarstwie Szosowym
- Otwarte Mistrzostwa Ziemii Złotoryjskiej w Kolarstwie Przełajowym
- Wyścig MTB
Wśród inwestycji sportowych na terenie Złotoryi należy wymienić Zespół Otwartych Stref Sportowo- Rekreacyjnych wraz z realizacją zajęć sportowych (całkowity koszt Projektu to około 900.000 euro)

Oprócz wyżej wymienionych działań na szczególną uwagę zasługuje Program Trener Gminny w Złotoryi (organizatorami są Urząd Miejski w Złotoryi, Hala Sportowa „Tęcza”, SZS „Dolny Śląsk”).

Do głównych celów Programu należą m.in.:
- zwiększenie ilości dzieci i młodzieży spędzającej czas w bezpieczny i zorganizowany sposób
- propagowanie zdrowego stylu życia
Podczas trwania Programu dzieci biorą udział w wielu konkursach i turniejach (gry zespołowe), uczestniczą w wielu wycieczkach (m.in. wycieczka integracyjna do stadniny koni wraz  z nauką jazdy konnej i ogniskiem), zwiedzanie zabytków Złotoryi oraz nauka pływania na basenie złotoryjskim podczas wakacji.

Działania gminy Złotoryja zostały docenione przez komisje konkursu Aktywna Gmina, organizowanego przez fundację Aktywni. W czwartej edycji konkursu Złotoryja otrzymała drugą nagrodę.