T Krok po zdrowie w Grodzisku Mazowieckim
Nordic Walking zdobywa w Polsce coraz większą popularność. Entuzjastów tej formy aktywności ruchowej można już zobaczyć niemal wszędzie: w parkach, na ulicach, na plażach i w górach. Uprawiający Nordic Walking często podkreślają jego walory „towarzyskie”. Aby umożliwić spotkania entuzjastów tej nowej dyscypliny w szerszym gronie fundacja Aktywni organizuje cykliczne marsze na terenie województwa mazowieckiego. Cykl nazwano „Krok po zdrowie”, a jego hasło przewodnie brzmi „Nordic Walking dla każdego”.

Trzeci z kolei marsz odbył się 7 września w Grodzisku Mazowieckim. Współorganizatorami imprezy byli: Stowarzyszenie My Europa oraz Uniwersytet Trzeciego Wieku w Grodzisku Mazowieckim.

Aby uczestniczyć w marszu Nordic Walking nie jest potrzebne specjalne przygotowanie. Zapraszamy również osoby, które nie miały wcześniej styczności z tą dyscypliną. Jest to na tyle prosta forma aktywności ruchowej, że poradzi sobie z nią każdy bez względu na wiek i poziom kondycji fizycznej. Dlatego w marszach uczestniczą również osoby, dla których inne formy aktywności ruchowej (np. biegi, jazda na rowerze itp.) stanowią zbyt duże wyzwanie lub są niedostępne. Obserwujemy bardzo duże zainteresowanie taką formą spędzania wolnego czasu wśród seniorów, osób otyłych lub cierpiących na różne schorzenia. Uczestnicząc w marszu Nordic Walking niemal każdy jest w stanie poradzić sobie nawet z długim dystansem. Podczas każdego z marszów fundacja Aktywni zapewnia fachową opiekę instruktorską oraz możliwość wypożyczenia kijów wszystkim uczestnikom.

Pierwszy marsz „Krok po zdrowie” odbył się 18 maja w Warszawie podczas Konwencji Fitness One Way Sport, zorganizowanej przez fundacji Aktywni. Wzięło w nim udział kilkadziesiąt osób, w tym również instruktorzy Nordic Walking uczestniczący w konwencji. Dla instruktorów była to doskonała okazja do sprawdzenia swoich umiejętności prowadzenia zajęć z ludźmi, którzy często „stawiają dopiero pierwsze kroki” w tej dyscyplinie.

Kolejny marsz Nordic Walking z cyklu „Krok po zdrowie” odbył się podczas „Dnia Zdrowia, Mody i Urody”, zorganizowanym przez Urząd Dzielnicy Żoliborz, 8 czerwca w warszawskim Parku Żeromskiego. Impreza skierowana była głównie do kobiet 40+. Dlatego kobiety zdominowały również marsz Nordic Walking, który odbywał się terenie parku w trakcie trwania imprezy. Wśród kilkudziesięciu uczestników znalazło się również sporo dzieci oraz wielopokoleniowych rodzin.

Krok po zdrowie
Grodzisk Mazowiecki, Park Skarbków
7.09.2008 godz. 11:00

Terminarz marszów „Krok po zdrowie”:

18 maja 2008 - Warszawa (Konwencja Fitness One Way Sport)
8 czerwca 2008 - Warszawa (Dzień Zdrowia, Mody i Urody)
7 września 2008 - Grodzisk Mazowiecki – Park Skarbków godz. 11:00
13 września 2008 – Warszawa – Park Kępa Potocka