T Tomasz Winiarek
Od 30 lat mieszkaniec i propagator piękna Mazur. Ukończył szkołę hotelarską w Warszawie a następnie w Pacific Grove High School w Kalifornii (USA) kurs zarządzania hotelami i motelami.

Po powrocie do kraju ukończył na Uniwersytecie Warszawskim kierunek Zarządzanie i Marketing. Przez kilkanaście lat współtworzył Centrum Konferencyjne Polskiej Akademii Nauk w Wierzbie, gdzie przeszedł stanowiska od pracownika fizycznego do p.o. Dyrektora. Podczas pracy w Wierzbie czynnie brał udział przy organizacji spotkań integracyjnych i szkoleniowych, koordynował działania kuchni oraz restauracji hotelowej, organizował święta, bale i zajęcia rekreacyjne, odpowiadał za marketing i PR obiektu oraz udział w targach. Pomagał przy organizacji i był instruktorem obozów żeglarskich oraz sam zdał egzamin na sternika jachtowego. Prowadził przez kilka lat sezonowy punkt gastronomiczny – grill i pizzerię oraz sklepik spożywczo-przemysłowy.
W 2002 roku brał udział w wyborach do powiatu piskiego, brak zaledwie kilku głosów uniemożliwił mu wówczas wejście do rady powiatu.
Współtworzy rodzinny pensjonat i hodowlę Konika Polskiego. W 2003 roku uzyskał tytuł Instruktora Rekreacji Ruchowej o specjalności jazda konna.
Jest jedną z pierwszych osób wprowadzającą i promującą Nordic Walking jako alternatywne zajęcie dla gości indywidualnych oraz grupowych. W 2004 roku podczas targów Obiektów i Usług Konferencyjno Szkoleniowych w Pałacu Kultury i Nauki Warszawie promuje Nordic Walking wśród gości targowych.
Sam też prowadzi zajęcia praktyczne Nordic Walking i chętnie wychodzi „w teren”.