T Alina Matuszkowiak
Alina Matuszkowiak jest absolwentką Akademii Wychowania Fizycznego, dyplomowanym nauczycielem z wieloletnim doświadczeniem oraz instruktorem Nordic Walking.

Jako doradca metodyczny m.st. Warszawy w zakresie wychowania fizycznego, organizowała oraz prowadziła kursy i warsztaty w ramach kształcenia i doskonalenia zawodowego. Jest również ekspertem do spraw awansu zawodowego nauczycieli.
W latach 1977 - 1983 pracowała jako asystent w  Zakładzie Gimnastyki Instytutu Sportu AWF. Od 1983 jest nauczycielem wf w warszawskich szkołach podstawowych i średnich. W komisji Nordic Walking Polska pełni funkcję szefa wyszkolenia.

Wykształcenie:

1977 Ukończenie AWF - magister wychowania fizycznego.
1977 Kurs kwalifikacyjny II stopnia z dziedziny tańca -  Ministerstwo Kultury i Sztuki.
1989 Studium Podyplomowe dla nauczycieli na Wydziale WF w AWF w Warszawie.
1998 Studia Podyplomowe w zakresie wychowania do życia w rodzinie – Wydział Rehabilitacji AWF w Warszawie.
2000  Wpisanie na listę ekspertów MEN wchodzących w skład komisji kwalifikacyjnych i egzaminacyjnych.
2001  Kurs kwalifikacyjny w zakresie zarządzania oświatą.
2002  Uzyskanie kwalifikacji edukatora.
2003  Kurs doskonalący dla edukatorów: „Edukacja zdrowotna i promocja zdrowia w szkole ”Centrum Metodyczne Pomocy Psychologiczno-Pedagogicznej w Warszawie.
2004  Kurs Nordic Walking - Certyfikat INWA.
2006  Kurs Gymstick.

Doświadczenie zawodowe:

1977 - 1983 Asystent w  Zakładzie Gimnastyki Instytutu Sportu AWF.
1983 - 1989 Nauczyciel WF  w Szkole Podstawowej nr 10 w Warszawie.
1977,1979,1996   W okresie letnim instruktor sportowy na obozach sportowo-rehabilitacyjnych dla młodzieży niewidomej .
od 1989 Nauczyciel WF w Szkole Podstawowej nr 278.
od 1999 Nauczyciel WF w Gimnazjum nr 9, Warszawa ul. Sobieskiego 68.
od 01.09.1996 Instruktor tańca i aerobiku w Ognisku Pracy Pozaszkolnej przy SP 278.
01.09.1998 Doradca w zakresie wychowania fizycznego
           - organizacja i  prowadzenie kursów i warsztatów przedmiotowo - metodycznych w zakresie wychowania fizycznego,
          - szkolenia Rad Pedagogicznych.
od 01.2001 Udział w pracach komisji kwalifikacyjnych  i egzaminacyjnych dla nauczycieli ubiegających się o awans zawodowy.
od 01.2004 Członek Prezydium Zarządu Stowarzyszenia Absolwentów AWF.

Jako instruktor Nordic Walking:

1. Udział w Targach Sport i Rekreacja 2005 w –   pokazy Nordic Walking w PKiN. (Warszawa, marzec 2005 r).
2. Organizacja warsztatów metodycznych dla nauczycieli wychowania fizycznego w zakresie  Nordic Walking . (Warszawa, kwiecień 2005 r).
3. Udział w Konferencji naukowo-szkoleniowa-ej z okazji Jubileuszu XX-lecia czasopisma „Medycyna Sportowa”, pod hasłem „Sport i aktywność ruchowa dzieci i młodzieży” – wystąpienie na konferencji i promocja Nordic Walking – Centrun Edukacji  Olimpijskiej. (Warszawa, czerwiec 2005 r).
4. Udział w imprezie Roberta Korzeniowskiego „Na Rynek Marsz” w Krakowie wraz z  Małgorzatą Goły i Tomaszem Adamczykiem. (Wrzesień 2005 r).
5. Udział   w ECCO Walkathon w Warszawie  wraz z M. Goły i T. Adamczykiem. (Wrzesień 2005 r).
6. Prowadzenie cyklicznych zajęć Nordic Walking w soboty i niedziele od października 2005 r.
7. Udział w targach Sportu i Rekreacji – pokazy Nordic Walking  PKiN. (Warszawa, marzec 2006 r).