T Wojciech Zemła
Absolwent Uniwersytetu Gdańskiego, ekonomista o specjalności organizacja i zarządzanie. Od 1992 roku Sekretarz Miasta Sopotu.

W latach 1995-1998 członek stałego sekretariatu Bałtyckiego Forum Gospodarczego, organizowanego corocznie pod patronatem wojewody gdańskiego i gubernatora okręgu kaliningradzkiego. Sekretariat był odpowiedzialny za organizację oraz logistykę tego przedsięwzięcia, stanowiącego płaszczyznę dla kontaktów przedstawicieli administracji, biznesu, finansów województwa gdańskiego oraz państw z obszaru byłego Związku Radzieckiego.
 W latach 1998-2000 wykładowca w kolegium ekonomicznym Uniwersytetu Gdańskiego z przedmiotów: Podstawy samorządu terytorialnego, Strategia rozwoju lokalnego.
W latach 2000- 2003 wykładowca w ramach aplikacji członków korpusu służby cywilnej Pomorskiego Urzędu Wojewódzkiego z tematów : zamówienia publiczne, etyka urzędnika administracji publicznej z elementami protokołu dyplomatycznego.
W 2005r i w 2007. wykładowca na studiach podyplomowych ,,Fundusze strukturalne – pozyskiwanie i sprawozdawczość,, w Wyższej Szkole Bankowej w Gdańsku z przedmiotu: System zamówień publicznych w procesie wdrażania projektów w ramach funduszy strukturalnych,
W czerwcu 2006 roku, z ramienia Fundacji Batorego – ekspert, wykładowca w ramach seminarium dla przedstawicieli lokalnej administracji publicznej z Ukrainy ( miejsce – miasto Sumy, Ukraina) pn. Polityka społeczna w Unii Europejskiej: Rola władz lokalnych i organizacji pozarządowych  w procesie uzyskiwania standardów UE.
W 2007r. wykładowca na studiach podyplomowych ,,Zarządzanie projektami Europejskiego Funduszu Społecznego,, w Wyższej Szkole Ekonomii i Innowacji w Lublinie, z przedmiotu: Zamówienia publiczne w projektach europejskich.
Autor systemu zamówień publicznych, obowiązującego wszystkie jednostki organizacyjne miasta, wdrożonego w 1996r. w gminie - mieście Sopot
Od 1995r. stały współpracownik wielu instytucji szkoleniowo – doradczych, prowadzenie zajęć z zakresu zamówień publicznych, między innymi: Fundacja Rozwoju Demokracji Lokalnej, T.N.O.iK. – Olsztyn, Pro Publico Bono,
W 2000r. koordynator odpowiedzialny za opracowanie i wdrożenie systemu jakości w Urzędzie Miasta Sopotu, (zakończone uzyskaniem certyfikatu ISO -9001) W 2003r, jako Pełnomocnik prezydenta ds. systemu jakości, odpowiedzialny za recertyfikację i wdrożenie systemu jakości.
Odznaczony srebrnym Krzyżem Zasługi oraz srebrnym medalem Opiekuna Miejsc Pamięci Narodowej.
Od lat z racji pełnionych funkcji współpracuje z organizacjami pozarządowymi, wieloletni prezes zarządu miejskiego PolskiegoKomitetuPomocySpołecznej, członek zarządu Lions Club, honorowy członek Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej.