T Kurs Nordic Walking w Warszawie
Nordic Walking jest dyscypliną, która dopiero zdobywa sobie rzesze zwolenników w naszym kraju. Szacuje się, że w Polsce uprawia go ok. 4-5 tys. ludzi. Jest to bardzo niewielka grupa w porównaniu z innymi krajami europejskimi. Wiadomo jednak, że istnieje ogromna rzesza ludzi zainteresowanych tą formą aktywności ruchowej.

Rozwój Nordic Walking hamuje jednak brak instruktorów. Próbuje temu zaradzić fundacja Aktywni, która od kilku miesięcy intensywnie szkoli kadry w tej dyscyplinie. W oparciu o doświadczenia dotychczas działających szkół metodycy fundacji przygotowali całkowicie polski program, pomniejszony o kwestie marketingowe związane z dystrybucją kijów konkretnej marki. Dzięki takim rozwiązaniom udało się zarówno skrócić czas do jednego dnia (poprzednio szkolenie trwało dwa dni) jak i zmniejszyć koszty kursu niemal o połowę.
Pierwszy kurs fundacja zorganizowała 25 marca w Warszawie. Warszawskie szkolenie zapoczątkowało cykl kursów organizowanych przez Nordic Walking Polska. Od tego czasu odbyło się już ich ponad dwadzieścia, a uprawnienia uzyskało ponad 200 instruktorów i przewodników. W ostatnim szkoleniu wzięło udział sześć osób.

Zobacz gdzie odbędą się kolejne kursy Nordic Walking